Használd a ← → gombokat a böngészéshez! :)

Az oktatási rendszerünk bukása

Valahol már mélyen foglakoztatott a gondolat, hogy megírjam ezt a bejegyzést. Most jött el az a pont, hogy azt mondjam elég volt. Megpróbálok higgadt maradni , de nagyon nehéz, olyan témát feszegetni, ahol már nem egy diák emelte fel a hangját és mégis üres fülekre talált.

Az oktatási rendszerünk épp most bukik el, ez nem most kezdődött, ez már nagyon régen érik, csak most kap mindenki észbe és jön rá arra, hogy ez sokkal fontosabb, mint gondoltuk, hisz kik lesznek , majd az orvosok , ügyvédek, könyvelők, eladók, politikusok, programozók, tanárok stb.. ? Azok az emberek, akik most ott ülnek az iskolapadokban  és egy, olyan rendszerbe keveredtek, ami nemhogy jó példát állítana számukra,de pont ellenkezőleg.

1. Sikerélmény hiánya

Ahhoz, hogy egyszer majd összeszedett, normális, kiegyensúlyozott felnőtt lehessen egy gyerekből szükség van arra, hogy sikerélményekben lehessen része, hisz ha ez ne történik meg , akkor egy depressziós, magát nem becsülő, önértékelési hibákkal küzdő felnőtt lesz ( Aki még rosszabb esetben mindezért másokon akar majd bosszút állni. ) A dolgozatok nehezek, szinte alig teljesíthetőek manapság, ha valaki mégis megpróbál jó tanuló lenni azt foggal körömmel lehet csak elérni és ha, ezek után is be-be csúsznak a rossz jegyek , az teljes csalódást vált ki, azt érzi a diák , hogy ő mindent megtett és mégse sikerült neki. Akkor lehet, hogy buta ? Vagy béna? És itt alakulnak ki az önértékelési problémák. Ha egy jobb tanulónak rossz jegye lesz, egyből szóvá teszik a tanárok , leszidják, esetleg még csalódásukat is kifejezik, ami nem javít a helyzeten. Ez az oktatási rendszerünk?

2. Csalások és hazugságok hálójába

Azok a diákok, akik nem rendelkeznek megfelelő lelkiismerettel , de még azok is akik , amúgy nem tennének ilyet, semmi más utat nem találnak a tökéletes megfelelésre, tehát puskáznak. A hatalmas elvárások eredménye.A tanárok befásultak, már szemet hunynak felette, inkább nem is néznek oda.   Tehát mire tanít az iskola? Arra, hogy ha megakarsz felelni , tanulj meg puskázni, meg hazudni ! Tényleg ez készít fel az életre minket? Milyen emberek lesznek, ha felnőnek , ezzel a tanulsággal, amit levontak a magyar oktatás rendszerből?

3. Legyél rossz, lógj többet

Ha még ezek után kiállsz az elveid mellett, jön a másik hideg zuhany. Ha folyvást lógsz az órákról, rossz jegyeket szerzel , akkor mivel találkozol?

  • Néha bejön egy jó jegy: megdicsérnek a tanárok.
  • Néha figyelsz órán : megdicsérnek a tanárok.

Ezzel szemben , mivel találkozik egy „jó diák”:

  • Jó jegyed lesz: természetes—>rossz jegyet kapsz: leszidnak,kifejezik csalódottságukat.
  • figyelsz órán, nem lógsz :természetes—> hiányzol: leszidnak, kifejezik csalódottságukat.

Saját bőröm tapasztaltam , ennek az állításnak(is) az igazát. El is mondom a példámat.

Nem vagyok az a lógós típus, sőt jó tanuló vagyok. Ennek ellenére , előfordult, hogy egyik nap 41 fokos lázam lett. A 3. órát is még végig szenvedve ( Hogy ne maradjak le a dolgozatról ) bent maradtam. A negyedik óráról hazamentem , mert addigra egyenesen az orvoshoz kellett vennem az irányt. Amikor visszamentem pár nappal rá az iskolába, a tanárom kijelentette ( az ő szavait használom szóról- szóra ) ELKURVULTAM. Tehát ez a mai oktatási rendszerünk?

4. Tényleg ennyit ér egy tanár ma?

A tanárok kétségkívül befásultak, elfáradtak és már nincs meg bennük az a kezdeti lelkesedés. Arról ne is beszéljük, hogy az anyag , amit leadnak sokszor az egyetemi jegyzeteikből teszik. Hogy tanulhatná meg egy 14-18 éves diák azt , amit anno tőle vártak el 20-25 évesen. Miért ugyanaz az elvárás? Miért nem kreatívabbak, miért nem érdekli őket, hogy izgalmasabb és érthetőbb legyen a tananyag? ?? Azért mert NINCSENEK RENDESEN MEGFIZETVE ! Kitől várható el, hogy rendesen végezze a munkáját, ha azon kel izgulni, hogy hogy jön ki a havi fizetéséből, vagy , hogy mit vehet meg a boltban . Könyörgöm, ezek az emberek „nevelik fel” , azokat a gyerekeket, akikből orvos lesz, és mentős, és politikus, és közgazdász és mi tényleg teszünk rá , hogy milyen felfogása lesz, a későbbi generációnak?

Nagyon szomorú , ami itt zajlik és ezen egy teljes gyökeres változtatás kéne, mielőtt nem késő. Elkeseredett, szomorú, magukba roskadt emberek jönnek velem szembe az utcán és , ez nem fog változni ha nem teszünk érte. Valahol el kell kezdeni , és szerintem , az egyik legfontosabb, hogy a gyermekeink már egy jobb oktatási rendszerben nőhessenek fel és egy jobb értékrenddel bírjanak, mint mi.

 

 

 

Használd a ← → gombokat a böngészéshez! :)

Leave a Response